Podobe in zgodbe

Nina Umer, Matic Uranič 

mentor: prof. Maruša Zorec 
asistent: doc. Uroš Rustja 
sodelavca: Andraž Keršič, Tadej Bolta 
demonstratorja: Matija Nahtigal, Elija Štader 

Razstava predstavlja generacije umetnikov iz družine Vurnik, ki so živeli v Radovljici skozi njihova sakralna dela. Janez Vurnik starejši in Janez Vurnik mlajši sta predstavljena s podobarstvom, sin in vnuk Ivan Vurnik kot arhitekt in njegova žena Helena kot slikarka. 

Ustvarjanje štirih generacij predstavljava s petimi podobami in zgodbami. Štiri zgodbe osvetljujejo delo vsakega umetnika, ena skupna pa združuje delo Helene in Ivana Vurnika. Življenje in ustvarjanje predstavljajo krila omar, ki v nizu druga ob drugi oblikujejo družinski krog, obiskovalcu pa prepuščajo raziskovanje in odkrivanje del posameznega umetnika. Idejo krilne omare sva prevzela po krilnem oltarju iz radovljiške cerkve sv. Petra. Na zaprtem oltarju obiskovalca čaka slika umetnika ter detajl dela, ki je predstavljeno na notranji strani kril. Vsi ustvarjalci so se posvečali premisleku o obliki in detajlu. Ker jih pogosto prezremo, sva jih posebej izpostavila. Kot majhen, a pomemben fragment v obiskovalcu zbudijo željo, da oltar odpre. Podrobnost lahko poišče na delu, ki je predstavljeno v notranjosti. 

»Krila oltarjev« stojijo v krogu eno zraven drugega in prostor predelijo. Znotraj kroga, ki ga oblikujejo, ustvarjajo intimen prostor, kjer lahko odkrivamo misli umetnika. Zunanji svet predstavlja okolje z dokončanimi deli, notranjost kroga pa miselni svet umetnika, ki se zrcali v njegovi ustvarjalnosti, s skicami, detajli in načrti. 

Julija Štrancar, Alanis Štrukelj, Luka Tomažič
Andreja Toporiš, Nina Stane