HIŠA PLASTNICA

kopališče ob studencu na Studencih

Mija Starc

mentor: prof. Maruša Zorec 
asistent: doc. Uroš Rustja 
sodelavca: Andraž Keršič, Tadej Bolta 
demonstratorja: Matija Nahtigal, Elija Štader 

Na območju desnega brega Drave, natančneje na območju Studencev imamo predel Ob izvirkih. To je divje gozdnato pobočje, ki ga zamejujeta Ruška cesta in mogočna Drava.  

Ob obisku Maribora in moje lokacije sem najprej opazila slikovite poglede, ki jih nudi. Ko stojimo v najnižji točki doline, se za nami dviga pomembna cerkev Sv. Jožefa, pred nami pa prečudovita kulisa Drave, Maribora in Kalvarije.   

 

Moj koncept je bil: Kako umestiti kopališčni objekt, da ne bo zasenčil Drave in cerkve Sv. Jožefa. 

Obliko stavbe sem izpeljala iz obstoječe plastnice in tako dosegla , da umeščeni objekt deluje kot razgledna točka na koncu doline. Obravnavala sem elemente vode, poti in pogledov. Odločila sem se, da ustvarim nov naravni bazen, saj omogoča naravni način prečiščevanja kopališke vode. Voda pa kroži z pomočjo pritoka izvira na tem območju in odtoka v Dravo. Poti sem preoblikovala na način, da obstoječo pot čisto ob Dravi, preusmerim čez objekt. Na ta način pa dobim veliko različnih pogledov, ki so bistvo odprte ozelenjene strehe.  

Objekt je namenjen obiskovalcem in mimoidočim. Ponuja del čajnice ob bližini vode in zelenja v srcu Studencev, javno kopališče in kopanje v jezeru ter plačljiv intimen naravni bazen.