Neotipljivi svet

Domen Cirar, Tilen Šmid, Tita Urh 

mentor: prof. Maruša Zorec 
asistent: doc. Uroš Rustja 
sodelavca: Andraž Keršič, Tadej Bolta 
demonstratorja: Matija Nahtigal, Elija Štader 

Ob raziskovanju življenja in dela Ivana Vurnika smo se osredotočili na tisto, kar je javnosti najmanj dostopno in znano, nekaj, kar je skrito in neotipljivo. Z razstavo želimo prikazati česar v resničnem svetu ni mogoče najti,  obuditi svet, ki nikdar ni zares živel ali ne obstaja več. Prek nerealiziranih del, porušenih in degradiranih del želimo pokazati misli Ivana Vurnika, ki jih svet ni mogel spoznati ali jih ne prepoznava več. 

Mislim in neuresničenim sanjam brez materialnosti posvečamo izbrani prostor. S prosojnimi zastori in svetlobo, ki pronica skoznje, obiskovalec raziskuje in išče pot med deli. Osebna izkušnja je sprva slutnja, nato raziskava in končno spoznanje. Obiskovalec odide bogatejši za percepcijo Vurnikovega dela, ki postane celovitejša.   

Razstavni prostor je razdeljen na tri različne ambiente, ki med seboj niso povsem ločeni. Povezuje jih pot in poteza, zavesa iz nitk, skozi katero obiskovalec prosto prehaja. Skozi zastor prehaja tudi svetloba. V vsakem od prostorov je v središču predstavljena maketa. Ob modelu so predstavljeni načrti projekta in drugi projekti, ki se smiselno navezujejo na predstavljeni projekt. Projekti so razdeljeni v sklope, ob njih so umeščeni citati, ki opisujejo povezanost Heleninega in Ivanovega ustvarjanja in odstirajo zgodbo za podobami.  

Lena Uranjek
Julija Štrancar, Alanis Štrukelj, Luka Tomažič