Ministrstvo za vse

Združitev in reorganizacija ministrstev v središču mesta

Anže Vrčon

mentor:  doc. Rok Žnidaršič
asistentka: asist. Katarina Čakš
demonstratorki: Astrid Magajna, Petra Čoko

Zgodovinsko gledano Ljubljano vsakih 100 let doleti močnejši potres, od zadnjega jih je minilo že več kot 120. Po nedavnem potresu v Zagrebu, tudi v Ljubljani bolj resno obravnavamo problematiko potresne ogroženosti stavb. 

Stanovalci potresno ogroženih hiš se težko dogovorijo in financirajo potresne obnove, tu mora na pomoč priskočiti država, ki pa ima tudi sama probleme s svojimi nepremičninami. V Ljubljani je sedanjih 14 ministrstev razpršenih po mestu, v hišah neprimernih za tako funkcijo in posledično z visokimi stroški vzdrževanja ter z visokimi najemninami. Predvidi se zamenjava – stanovalci obravnavanega kareja dobijo nadstandardna stanovanja na atraktivnih lokacijah v mestu, ministrstva pa dobijo reprezentativno lokacijo v središču mesta in neposredni bližini parlamenta.

Programski koncept

Volumenski koncept

Zaradi fizične oddaljenosti in sistemske ureditve se ministrstva danes, med seboj ne povezujejo. Zato se, ob združitvi na skupni lokaciji, tudi prestrukturirajo in reorganizirajo, po že preverjenih modelih politično bolj razvitih držav. Ministrstva bi združila nekatere organe, ki bi postali skupni, prav tako bi se združevala v komitejih, ki pokrivajo določena področja. Nova organizacija optimizira potrebe ministerstev ter omogoča večjo fleksibilnost v prihodnosti.

Zapora kareja za promet in preboji v njegovo strukturo ustvarjajo fluiden prostor, ki prek javnega atrija, omogoča prehajanje med osmi, ki potekajo v smeri zahod-vzhod in povezujejo zelena klina Tivolija in Grajskega griča.

Nova klet, ki deluje kot podstavek intervencije pod mestnim parterjem poveže celotni kare, iz njega pa zrastejo nova in potresno sanirana ter ojačana stara jedra. Nanje je položena nova lahka prosojna struktura ovita v ekspandirani baker, ki kot tančica objema notranji stekleni plašč ter omogoča zasebnost uporabnikov a hkrati opazovalcu dovoljuje vpogled v delovanje ministrstva za njo. Na mestu stare stolpnice zraste nova, ki ohranja prvotni nagovor vogala, s svojimi fasadami pa nas povleče v notranjost kareja. Hkrati stolpnica državi nudi vizualno prisotnost v mestu in z vzpostavljanjem napetosti komunicira s stolpnicama na trgu Republike.

Povezava do analiz, ki so bile podlaga za izdelavo projekta:
Eksocitoza privatnosti
Ajda Žagar
Arterije mesta
Blaž Zupančič