Arterije mesta

Blaž Zupančič

mentor:  doc. Rok Žnidaršič
asistentka: asist. Katarina Čakš
demonstratorki: Astrid Magajna, Petra Čoko

Južni trg je krajišče t. i. Plečnikove linije, ki poteka vse do Napoleonovega spomenika pri Križankah. Plečnik je na tem območju videl velik potencial, ki pa se ni uresničil – nasprotno – kare se je z leti še bolj zaprl in zamašil z nekvalitetno gradnjo.
Zato kot prvi ukrep izpraznim nekvalitetno tkivo ter odprem prostor. S tem omogočim, da se poveže z živahnim življenjem Kongresnega in Prešernovega trga. Tako se tako ta del mesta pretvori v dobro prekrvavljeno mestno tkivo. Zato sem si tudi izbral ime projekta ‘arterije mesta’ – arterije kot poti, ki črpajo življenje v srce prostora – to pa je trg.
Ljubljanski rektorat na Kongresnem trgu je trenutni center univerze, v kateri so v večini pisarne ter dvorana, katere je ljubljanska univerza že zdavnaj prerasla in potrebuje večjo. Kar bi univerza potrebovala je univerzitetno središče, ki je dobro prekrvavljen z življenjem in javnimi dejavnostmi.
Akademija za glasbo je dislocirana na 5 potresno nevarnih stavb, ti prostori pa se trenutno selijo v Palačo Kazina. Ob njej dodam dodatne prostore za vadbo, velik zunanji avditorij in koncertno dvorano, ki je namenjena tudi univerzi.
študente iz potresno ogroženih študentskih domov preselim v začasni študentski dom, med tem, ko se študentski dom potresno sanira. Po prenovi se študentje preselijo nazaj, v začasni študentski dom pa vstopijo novi študenti drugih študentskih domov. S tem ustvarim krožno strategijo prenove, s katero bi lahko sčasoma obnovili vse potresno ogrožene študentske domove.
S kombinacijo skupnih prostorov univerze in študentskih domov ustvarim ekstrovertirano univerzitetno središče na Južnem trgu, ki se poveje z bolj introvertiranim rektoratom na Kongresnem trgu ter s tem tvorita celovito univerzitetno središče.

Koncept

Aksonometrija v kontekstu

Povezava do analiz, ki so bile podlaga za izdelavo projekta:
Ministrstvo za vse
Anže Vrčon
neStabilnost časa
Gaja Žgank