ŽIVLJENJE NA TERASI

Maja Orbanić in Sara Bogičević

mentorici:  izr. prof. mag. Anja Planišček, doc. dr. Nika Grabar
asistentka: Mina Hiršman
demonstratorke: Klara Suša Vačovnik, Urška Cvikl, Eva Ivačič

Urbanistično-arhitekturna rešitev nove stanovanjske zazidave v KNAPOVSKEM Hrastniku, je nastala kot protest! Le nekaj ur, ki smo jih preživeli v rudniški jami, je bilo dovolj za “navdih” zasnove prostora, ki bi bil popolno nasprotje – velik, svetel, odprt, varen, zabaven, navdihujoč in kar je najpomembneje – nad zemljo in v stiku s soncem!

Tako je nastal kompleks treh blokov z javnimi najemnimi stanovanji za občinski in republiški sklad ter stanovanjsko zadrugo, katere model še ni dorečen (najemni ali lastniški s postopnim odkupom). Bloki v izpeljankah črke “H” so križanci terasastega in klasičnega bloka: kraki so terasasti, medtem ko je srednji del enotnega volumna. Stanovanja imajo tako bodisi radodarne terase, ki se obračajo proti jugo-zahodu oz. jugo-vzhodu ali pa lože, ki se obračajo proti zahodu. Skupno je predvidenih 119 stanovanj in so treh vrst, ki po velikosti ustrezajo A in B velikostni listi neprofitnih najemnih stanovanj: večja stanovanja z velikimi terasami, fleksibilna z možnostjo izbire od ene do štirih sob ter stanovanja za gibalno ovirane osebe. Terase in lože so velika prednost zasnove in omogočajo najemnikom, da uživajo na svojem mini vrtu s pogledi na Hrastnik.

Bloki imajo zunanje ganke, ki nudijo dostope do stanovanj. V vogalih so vertikalne komunikacije in skupnostni prostori oz. shrambe za stanovanja. Skupnostnih prostorov je v bloku stanovanjske zadruge več (prostor za so-delo, večnamenski prostor, pralnica, skupna kuhinja, otroška igralnica, bar), medtem ko so v ostalih blokih še drugi javni programi (pekarna in fitnes). Programsko pestrost dopolnjuje športna streha nad povezovalno ulico s parkirišči. Na strehah blokov so še velike skupnostne strešne terase, v zadružnem je tam vrt z rastlinjakom s tropskimi rastlinami, montažni bazen, ležalniki, mini bar, žar za številne sedanje in prihodnje prijatelje. In tako kot so se hrastniški knapi na vhodu v jamo pozdravili s pozdravom SREČNO, bi se lahko tako pozdravili tudi prebivalci novega naselja, le z večjim nasmehom in večjo vero v boljši jutri.