Prodajna galerija NAMA

Ana Pečnik
mentor:  prof. Jurij Sadar
asistentka: asist. Maša Ogrin

Nova veleblagovnica NAMA se nahaja v središču Ljubljane ob križišču Slovenske ceste, Čopove ulice in Cankarjeve ceste. Nama je bila prva samopostrežna veleblagovnica v mestu in ena prvih v Jugoslaviji. Tri ključne inspiracije pri oblikovanju projekta so bili praelement, ki izhaja iz 4 različnih vogalov, referenca Jamesa Turrella  in veleblagovnica Nama iz leta 1965, ki sta jo zasnovala arhitekta Miloš Lapajne in Bogdan Fink. Projekt obravnava tudi prenovo pasaže Nama – Komuna.  

 

Program prodajalne galerije Nama spodbuja nakup produktov slovenskih oblikovalcev in podjetji, prilagojen je urbanemu prebivalcu mesta. Arhitektura raznolikih ambientov, ki se nizajo po osvetljeni vertikali v notranjosti hiše, nakupovalno pot spreminja v sprehod po galeriji in hkrati omogoča oddih na zelenih mestnih terasah.  

 

Glavni arhitekturni elementi objekta so terase v nadstropjih, izložbe v pritličju in pasaži ter ponavljajoči se elementi okenskih niš. Središče objekta predstavlja komunikacijsko jedro tekočih stopnic, ki se razlikuje iz nadstropja v nadstropje. 

 

Galerija v parku
Miljana Popara
Nova Kiparna
Jakob Opravš