Galerija v parku

Miljana Popara
mentor:  prof. Jurij Sadar
asistentka: asist. Maša Ogrin

V osamljenem delu parka Tivoli, na trikotnem delu med železnico in Bleiweisovo cesto, se je nahajalo prvo namensko zgrajeno umetniško razstavišče v Sloveniji, Jakopičev paviljon. Zaradi prestavitve trase železnice je bil paviljon leta 1962 porušen in s tem spremenjen značaj parka. Z umestitvijo galerije v park, bi se vrnil njegov stari karakter, spet bi zaživel in postal točka obiskovanja in ne le prehoda, kot je sedaj. 

Galerijski objekt deluje po principu dveh poti, ki se prepletajo in spodbujajo uporabnika k obisku tudi parka in galerije. Prva pot ohrani reden dostop do parka, druga pa poteka skozi stavbo galerije in ponuja, razen obiska razstave, tudi bolj zanimiv način za ogled parka. 

 

Galerija je zasnovana kot polvkopana stavba, dostopna z dveh nivojev. Vhod v vkopan del stavbe je na nivoju prehoda. V njem se nahajajo lobby, manjša trgovina s spominki in servisni prostori. Skozi spodnji del stavbe vodi krožno stopnišče v zgornji, razstavni prostor. Razstavni prostori nimajo klasične ortogonalne oblike, so krožni prostori, ki se širijo in zožujejo, ustvarjajo različne razstavne ambiente in tako vodijo uporabnika skozi razstavo.  

 

Povezavo med parkom in galerijo omogoča veliko okno, skozi katerega je pogled usmerjen proti parku, omogoča pa tudi pogled na del razstave od zunaj. Paviljon na ta način vabi obiskovalca parka, da vstopi in si ogleda razstavo. 

 

Kolodvorska
Karolina Hausenblasova
Prodajna galerija Nama
Ana Pečnik