Mestni ateljeji

Milica Popović
mentor:  prof. Jurij Sadar
asistentka: asist. Maša Ogrin

Lokacija je v mirnem in odmaknjenem zalivu starega mestnega jedra, med Karlovško cesto in Gornjim trgom. Nahaja se v delu, ki je bogato z dobro arhitekturo. Vse hiše so ohranile svoj nekdanji izgled in podobo ulice. 

 

Z umestitvijo stavbe z novim programom, ki vzpodbuja kreativnost in povezuje prebivalce, obiskovalce, umetnike, ta sicer bolj miren rokav mesta oživi.   

Koncept hiše je neke vrste zloženka, skozi katero vodi pot, skozi različne in zanimive prostore ateljejev, ter jih pripelje do delavnice, kjer lahko z zbranimi vtisi pričnejo ustvarjati svoje ideje in dela.  

Objekt sestoji iz treh ateljev, delavnice, skupnega dvovišinskega prostora, kletne galerije in terase obdane z ozelenjeno pergolo.  

 

Objekt se okolici prilagaja s svojo višino in streho, ki se navezujeta na okoliške hiše. Fasada se na sodoben način, z rahlimi zalomi, približa drobnemu tkivu starega mestnega jedra. 

 Notranje dvorišče, s katerim se hiša odpira proti sosednjim hišam, je zasebni prostor v naravi, ki svojo privatnost nakaže z dvema ploščama, ki ga loči od prometne ceste. 

 

Nova Kiparna
Jakob Opravš
Glasbena hiša z vrtom
Maja Pisnik