Paviljon za cvetličarno

Krištof Pirc
mentor:  prof. Jurij Sadar
asistentka: asist. Maša Ogrin
demonstrator: Lin Martin Japelj

Nedavno urejena parkovna površina ob križišču Resljeve in Masarykove ceste, Tomanov park, se nahaja le nekaj korakov od glavne železniške ter avtobusne postaje. Tu lahko začnemo pot proti središču Ljubljane.  

Referenca za razvoj mestnega paviljona na opisani lokaciji je bila kupola ameriškega arhitekta R. Buckminster Fullerja. Ni neposredno prevzeta oblika kupole, temveč princip “hiše v hiši”, v primeru načrtovane cvetličarne prirejen v idejo “parka v parku”. Za polkrožnimi zidovi v vidnem betonu se izoblikuje cvetličarna z lastnim vrtom, ki postane manjši park v večjem Tomanovem parku.  

 

Paviljon je umeščen na obrobje Tomanovega parka, ob novo načrtovano pot. Območje parka lahko nemoteno ostane namenjeno različnim uporabnikom, predvsem ciljni publiki rolkarjev. Nova cvetličarna ni več samo prostor za prodajo rastlinja, ampak postane zelena točka vstopa v večji Tomanov park. Prostor, kjer se človek lahko ustavi za krajšo pomiritev in sprostitev, kar je bistvo urbanega zelenja. 

Razpoznavni znak paviljona je njegova ozelenjena streha, ki se preko novo načrtovane poti polkrožno zavije do tal. Pred glavnim vhodom ustvari dodaten pokrit prostor, kjer obiskovalec na klopi s pogledom v cvetličarno lahko počaka, da ga cvetličar/-ka postreže.  

 

Notranjost je zaključena v naravnih materialih. Dolg lesen otok je postavljen v središče. Omogoča fleksibilnost uporabe, lahko se ga uporablja bodisi kot delovni bodisi kot razstavni pult. Program cvetličarne je umeščen med servisne prostore, skrite za drsno steno, ter zunanji vrt, ki je ločen s stekleno panoramsko steno. Slednja se ob toplejšem vremenu odpira in notranji prostor podaljša v vrt cvetličarne. 

 

Triangulum
Danilo Silan
Sobivanje s kulturo
Tin Komadina