Paviljon za druženje

Hana Perkat
mentor:  prof. Jurij Sadar
asistentka: asist. Maša Ogrin
demonstrator: Lin Martin Japelj

Paviljon se nahaja ob Stari mestni elektrarni, lociran je v parku med hotelom in stanovanjskimi stavbami. Zasnova paviljona izhaja iz zvezdaste piramide, najdene na pročelju bližnje stanovanjske zgradbe v Slomškovi ulici. S preoblikovanjem krakov in horizontalnim  rezanjem praelementa je oblikovan paviljon, sestavljen iz sedmih zvezdastih  piramid, ki se  povezujejo z žarki zvezd. 

 

Zvezdaste piramide, ki  povezane ustvarjajo paviljon, so iz jeklene konstrukcije, v katero je vpeto platno. Zaradi votlih zvezdastih piramid je paviljon tudi ekološki oziroma trajnostno naravnan, saj omogoča  zbiranje deževnice. Ob ustrezni obdelavi jo je mogoče ponovno uporabiti v sanitarnih prostorih ali za zalivanje zelenih površin v neposredni bližini paviljona.  

 

Paviljon sestoji iz treh programskih delov, osrednji prostor je čajna kuhinja. Ob kuhinji je na eni strani prostor za pitje čaja z  manjšimi mizicami in  udobnimi  sedeži, na drugi pa prostor za druženje  z veliko mizo. Prostor je udoben, razdeljen v različne kotičke, primeren za druženje v manjših  ali večjih skupinah, odvisno od priložnosti. 

 

Paviljon je družabni prostor sosedstva, namenjen je druženju različnih generacij, sproščanju, pitju čaja. Stanovalci ga lahko uporabijo tudi ob različnih družabnih priložnostih in manjših kulturnih dogodkih.   

 

Sobivanje s kulturo
Tin Komadina
Modularne tribune
Maks Petrovčič