SOSESKA VIJUGA

Natan Pertot & Rok Zabukovec

doc. mag. Polona Filipič, MArch Bi
doc. Primož Hočevar
asist. Sinan Mihelčič

Preurejena soseska se nahaja na območju kmetijskega zemljišča v Čirčah pri Kranju. Uporabljene so dve tipologiji stavb, 6 atrijskih in 7 dvojčkov. Objekti so zaradi sovpadanja s prostorom postavljene po geometriji že obstoječih geografskih linij, kot so reka, širše ceste in okoliške stavbe.

Skozi sosesko se vije tlakovana dvosmerna cesta, namenjena lokalnemu prometu, obdana z drevoredi, ki jo spremljajo od začetka do konca izmenjujoč si smeri. Ob cesti se vzpenjajo enonadstropni dvojčki, ter raztezajo prijetne zelene površine in igrišče, primerne za sprehajanje in počivanje v toplih poletnih dneh. Soseska vsebuje tudi zunanji fitnes, za vrtičkarje pa majhne urejene vrtove za zdravo prehrano. Cestni promet je krožno povezan od glavne Smledniške ceste do novo postavljene Staretove ulice, ki se priključi nazaj na Smledniško cesto. Soseska ponuja dve parkirišči, vzhodno in zahodno, ki skupaj tvorita 36 parkirnih mest in so namenjena stanovalcem.

Po soseski potekajo tudi manjše pešpoti, ki povezujejo zahodni in vzhodni del, ter ustvarjajo prijetne vmesne ambiente, najpogosteje okrašene s travnikom ali drevoredom. V središču odmaknjeno od prometa se nahaja otroško igrišče,  več travnatih površin, kot tudi manjši gozdički za bolj intimne trenutke.

Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta