PARK-iraj

Tana Chris Kestner

doc. mag. Polona Filipič, MArch Bi
doc. Primož Hočevar
asist. Sinan Mihelčič

Železniška postaja Kranj je danes degradiran prostor, ki ga določa pretežno industrijski program in proti zahodu prehaja v zeleno območje. Prostor je slabo povezan z mestom, saj se nahaja v dolini, ob reki Savi, ki pa je težje dostopna za pešce in kolesarje. Z namenom, da bi več ljudi, ki dnevno migrira v Ljubljano, začelo uporabljati železnico, je zasnovana ideja o voznem parku, ki ne bol le prostor prehajanja, ampak območje raznolikih mestotvornih vsebin, zanimiv tako za prebivalce Kranja kot tudi druge.  

Z valorizacijo obstoječih stavb je ugotovljeno, da je večina njih namenjena pisarnam ali skladiščem in so v slabem stanju ali zapuščene.  S pogledom v prihodnost se vzpostavi nove pisarniške prostore, ki se prilagajajo zahtevam časa, ko se moramo ves čas prilagajati spremembam.  Zato so predvidene fleksibilno zasnovane co-working pisarne. 

Na območju je že prisotna umetniška kultura s TrainStation SubArtom, ki je središče alternativne kulture v Kranju. V želji, da bi ta program nadgradili, sta na območju predvideni dve stavbi. Prva združuje FabLab z umetniško kolonijo. FabLab je tip delavnice, namenjen vsem, ki se ukvarjajo z digitalno izdelavo. To vključuje 3D modeliranje, CNC razrez in laserski razrez. Drugi del kompleksa pa je atelje, namenjen umetnikom, ki so del umetniške kolonije. S tem konceptom gostovanja je želja, privabiti v Kranj umetnike z vsega sveta, da tukaj ustvarjajo in razstavljajo ter tako v Kranju ohraniti in nadgraditi umetniško sceno. 

Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta