VRTEC OTRIJ

Ana Jež in Mojca Kajzer

mentor:  prof. mag. Tadej Glažar, uni. dipl. inž. arh. MA(BIA)
asistent: asist. Jure Henigsman, mag. inž. arh.
demonstrator: Žan Ketiš

Obravnavana lokacija se nahaja na Poljanah zraven Gimanzije Poljane. Je na križišču Ulice talcev in Strossmayerjevo ulico. Na lokaciji stoji spomeniško zavarovana vila iz začetka 20. Stoletja. V njej deluje vrtec Pod Gradom -enota Poljane, ki je sestavljeni iz štirih oddelkov in ima veliko igrišče. Vila bi se ob potresu poškodovala in bi bila kot vrtec neprimerna.
Zato sva se odločile, da bi poleg vile zgradile nov vrtec, ki bi bil bolj primeren za bivanje otrok. Vrtec je pritljičen, da otroci močneje občutijo stik z naravo. Pozidane zelene površine nadomestimo z zeleno pohodno streho na novem objektu. Ta je oblikovan tako, da je obod parcele pozidan. V notranjosti pa se nahaja velik odprt zelen atrij, kjer so otroci varni pred zunanjim svetom. Z atrija na streho je mogoče priti po različnih igralih in plezalih.
Notranjost vrtca je zasnovana na krožnem sistemu, kjer se lahko otrok sam sprehaja med igralnicami, saj ga ne omejujejo vrata. Vsaka igralnica ima svojo tematiko, nekatere so bolj umetniško obarvane, druge so bolj narovoslovne, tretje športne…
V kleti stare vile se nahaja kuhinja, ki oskrbuje nov vrtec s hrano, v visokem pritličju pa so za vrtec namenjeni pedegoški prostori in tajništvo. Zato je obstoječa stavba z novim objektom povezana z lahkim steklenim prehodom.

Obstoječa situacija
Koncept
Tloris
Fasadni pas
Prerez A-A
Prerez B-B
Fasada
Fotografije makete
Ambient
Ambient
Ambient
Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta