TERMITNJAK

Pia Gerbec

mentor:  prof. mag. Tadej Glažar, uni. dipl. inž. arh. MA(BIA)
asistent: asist. Jure Henigsman, mag. inž. arh.
demonstrator: Žan Ketiš

Prostor se začne med polnim in praznim. Polno objema praznino, ki jo človek naseli in v njej pusti svojo sled.
Na osnovi te misli je bil zasnovan Terramitnjak, plomba ob zaključku kareja na Zarnikovi ulici. Zunanjost objekta sledi geometriji okolice in tako ustvari kvader, v katerega je nato izdolbena praznina. Pri zasnovi sem sledila elementom kraja in zato ohranila prehod med ulico in otroškim igriščem, ob oknih obstoječe hiše sem speljala svetlobni kanal, drevo pa sem z zasteklenjeno odprtino povabila v dnevno sobo novega obejkta. Stik med nasprotujočima si elementoma praznine in volumna predstavljajo organske odprtine oken, zasteklenjene z ortagonalnimi steklenimi ploščami. Ideja zanje izhaja iz poizkusa potresa v kozarcu, ki pokaže spremembo urejenosti gradnikov prostora po katastrofi in tako opozarja na priložnosti, ki so lahko pozitivna posledica sicer tragičnega dogodka.
Programska vsebina se spreminja z višino in prehaja od najbolj javnega dela v pritličju do zasebnih prostorov v višjih etažah. Poleg prehoda se v pritličju nahaja še prostor za druženje, ki se preko velikega okna povezuje z okolico. Pot po spiralnih stopnicah nato vodi do delavnic in študijskih sob v prvem nadstropju, etažo više pa se z domačo pisarno, pralnico in igralnico začenja enodružinsko stanovanje. Osrednji del slednjnjega je dnevna soba z visokim stropom v krošnji drevesa. Pot od tu vodi v ostale bivalne prostore, kot sta kuhinja in jedilnica v tretjem nadstropju ter kopalnica s spalnicami v najvišnji etaži.
Kot gradbeni material sem uporabila zemljo, ki omogoča okolju prijazno gradnjo, obiskovalcu pa na vsakem koraku vrača dotik, ki je ključen za njeno oblikovanje.

Schwarzplan
Situacija
Proces
Proces
Terramitnjak
Vzhodna fasada
Prerez A-A
Prerez B-B
Tloris pritličja
Tloris 3. etaže
Ambienti
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta