ROŠKI RING

Tim Kocjančič

mentor:  prof. mag. Tadej Glažar, uni. dipl. inž. arh. MA(BIA)
asistent: asist. Jure Henigsman, mag. inž. arh.
demonstrator: Žan Ketiš

Vogal Streliške in Roške ceste je zaradi degradacije potreben temeljite prenove. Prvi korak razvoja je izgradnja nove avtobusne postaje s paviljonom za tržnico na levem bregu Ljubljanice in novo železniško postajo na drugi strani reke. Pri tem uporabimo obstoječo infrastrukturo zapornic in z novima objektoma povežemo oba bregova v novo multimodalno točko na Poljanah.

Scenarij potresa osme stopnje pusti vogal Roške in Streliške skoraj popolnoma v ruševinah. Prizadete so skoraj vse stolpnice in večina stanovanjskih vil. Z novim urbanizmom smo se problema lotili z vzpostavitvijo novega čela fasad na Roški cesti, hkrati pa razvili preplet notranjih ulic med objekti, ki tvorijo novo komercialno in poljavno okolje za nova stanovanja in mimoidoče s karejsko tipologijo.

Hibridna objekta na vogalu cest sta zrasla iz nuje po poljavnem okolju in zaščite od vrveža Roške ceste. V pritličju tvorita skoraj zaprto introvertirano okolje, vogalni objekt pa se zapre sam vase za potrebe notranjega okolja in vzpostavitve programov, ki se dinamično prepletajo. Betonsko pritličje s fasado iz kompresirane zemljine, leseni okvirni kasetirani sistem stanovanjskih in pisarniških enot ter fasadni paneli iz recikliranih ostankov stolpnic nam tvorijo kvalitetno bivalno in delovno okolje iz naravnih materialov.

Schwarzplan
Koncept
Situacija
Tlorisi
Prerez
Fasadni pas
Aksonometrija
Katalog
Vizualizacija
Vizualizacija
Vizualizacija
Vizualizacija
Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta