333

Vita Kocjan

mentor:  prof. mag. Tadej Glažar, uni. dipl. inž. arh. MA(BIA)
asistent: asist. Jure Henigsman, mag. inž. arh.
demonstrator: Žan Ketiš

Iz urbanistinčeg vidika je potres lahko začetek metamorfoze in optimizacije degradiranih območij. Z tistim pristopom se obravnava urbanizam Roške ceste na Poljanah, ki se trenutno sestoji iz prostotoječih hiš, stanovanjskih zgradb in ograjenega šolskega programa. Področje je slabo povezano z okolico in ne deluje kot celota. Glede na to, da je Roška cesta del prometnega Ljubljankesega ringa, območje ob cesti vsebuje odlično strateško pozicijo ki lahko ponuja več kot zdaj.
Z ciljem revitalizacije in boljše povezave lokacije z mestom, območje delijo 3 poti; rekreacijska, kulturna in prometna pot, ki povezujejo Grajski grič in Ljubljanico. Poti vsebujejo posebne krakaterje in programe ki so medseboj povezani z sekundarnimi poti in odprtim javnim prostorima. Negativni prostor v mreži povezav se potem razvija v objekte kulturneg, pisarniškeg in stanovanjskeg programa in delujejo kot enovit ekosistem. Objekti naprej vsebujejo popolnoma ali delno izrezana pritličja, z namenom zvečanja odprtih javnih površin.
Izbrani objekt tudi sledi pravilo številke 3, saj je razdeljen na pisarniški del orijentiran hrupu Roške ceste, nadkriti atrij, in stanovanjski del obrnjen proti kulturni poti. Objekt sledi kulturnem in umetniškem duhu okolneg urbanizma in ALUO-ja ki se nahaja v bližini.

Urbanistični koncept
Situacija
Pogled iz šolskega parka
Pogled iz ulice
Koncept arhitekture
Tloris pritličja
Tloris etaže
Prerez
Vzhodna fasada
Fasada proti kulturnemu kvartu
Atrij
Ambient komunikacijskih balkonov
Ambient pisarn
Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta