Sito motečih dejavnikov

Jakob Smolnikar

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistentka: Klara Zalokar, m.i.a.

V središču mesta Domžale, pred strnjenim blokovskim naseljem leži ozelenjeno, a avtomobilov polno parkirišče. Nekoč živahne in otrok polne zelenice za živimi vejami pod drevesi trenutno zapuščene čakajo ponovno rabo stanovalcev. Bivanjske potrebe prebivalcev blokov so se v času korone dodatno ojačale – jasno je postalo, da vsem manjka prostorov za “začasni” umik, za sestanek med delom od doma, učenje igro na svežem zraku ali pa le trenutek tišine, ki ga družinskih članov polno stanovanje ne premore.

 

Projekt, ki je lociran ob eni izmed zelenic parkirišča, tako postane nekakšno »sito« motečih dejavnikov – hkrati filtrira hrup bližnje ceste, ustvarja male zasebne kotičke in gradi javni prostor za okoliške prebivalce. Posamezni elementi inštalacije so sestavljeni iz velikih betonskih, prefabriciranih cevi, ki z rezanjem na polovice četrtine omogočajo raznoliko sestavljanje in različne prostorske pogoje. Leseni vstavki oblikujejo ploščadi, klopi in mize ali pa ustvarjajo zasebnost.

 

Projekt je sestavljen iz dveh delov – med drevesi postavljenih prepletujoči zastorov, ki filtrirajo hrup in umirjajo prehajanje ljudi, ter večjih struktur na območju parkirišča, kjer se nahajajo prostor za delo, razgledna ploščad ter elementi zunanjega parka.

Doživljajski maketi

☟ Izbrana mikrolokacija

☟ Filter

Prejšnji projekt
Naslednji projekt