Mali Zigurati

Gaja Rejc

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistentka: Klara Zalokar, m.i.a.

V osrčju razgibanega reliefa posočja za knjižnico in upravno enoto v centru Tolmina je po navdihu okoliških hribov in gora na mestu pol praznega in neuporabljenega parkirišča zrasel nov razgiban javni zunanji prostor. Sestavljen iz modularnih elementov, ki spominjajo na miniaturne zigurate na prej odprtem in ravnem asfaltu, tvorijo hribčke, doline ter zalive za prijetno druženje pod obstoječimi brezami. Nad moduli plapola na obstoječe elemente v prostoru napeta premična streha iz tekstila, ki ob vročih poletnih dnevih ustvarja prijetno senco.

 

Glavni gradnik intervencije so betonski tlakovci – travne plošče, ki so tudi sicer del zunanje ureditve na lokaciji. Z izmenjujočim zlaganjem posameznih tlakovcev po obodu se ustvarijo vzpenjajoče se ploščadi, ki se zapolnjejo z zbito zemljo za večjo stabilnost. V zgornjo linijo tlakovcev so vstavljeni iz reciklirane plastike narejeni čepi, ki ustvarijo kavču podobno oblazinjenje in hkrati omogočajo ustrezno odvodjnavanje sedalnih površin.

 

Zasnova definira tako prostore za posameznike, ki iščejo kotiček za poletno branje, kot tudi zalive za večje skupine, ki se zberejo ob kulturnih dogodkih – vsak lahko v razgibanem terenu najde svoj prostor.

Doživljajski maketi

☟ Izbrana mikrolokacija

☟ Prostor branja

Prejšnji projekt
Naslednji projekt