Bivanje v krošnji

Maša Skočir

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistent: Tadej Urh, m.i.a.
demonstrator: Maruša Turnšek, abs.arh.

Na območju Bežigrada se ob treh vzporednih ulicah: Vojkovi, Preradovičevi in Svetosavski, vrstijo linije večstanovanjskih vrstnih hiš. Njihove parcele so razdeljene na tri značilne pasove: hiša, vrt in garaža, ki so trenutno med seboj dokaj nepovezani. Glavni namen intervencije je povezava vseh obstoječih stanovanj z vrtom ter s tem zagotavljanje novega načina bivanja, ki je neločljivo povezan z naravo.

Lahka odprta konstrukcija, zgrajena iz stebrov in ploščadi, porasla z zelenjem, se pripne na obstoječo hišo in se nadaljuje kot podaljšek zaprtega notranjega stopnišča v novo, odprto zunanje stopnišče, ki zagotavlja dostop na vrt iz vseh nadstropji. Na koncu stopnišča stoji dvigalo, ki zagotavlja dostop tudi gibalno oviranim.

Okoli dvigala, ki deluje kot močno jedro, se na različnih višinah rotirajo ploščadi novega stanovanja, ki s steklenimi stenami in zeleno fasado ustvarjajo občutek bivanja, povezanega z naravo. V pritličju nove konstrukcije, ki se odpira neposredno na ulico, so prostori za delo od doma, kot so pisarne ali obrtniške delavnice. Na strehi novega stanovanja so odprte zelene terase, dodatni prostori za vse prebivalce v obstoječi hiši.

Intervencija se z manjšimi prilagoditvami ponavlja ob vsaki vrstni hiši in tako daje ulici razgiban, ozelenjen videz.

Grafenauerjev trg
Aleksandra Simovski, Erika Sirotić
Vija vaja
Nina Sevšek