ID generator

Marko Brkić

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistent: Tadej Urh, m.i.a.
demonstrator: Maruša Turnšek, abs.arh.

Pri ustvarjanju prostorske identitete in občutka pripadnosti nekemu kraju, so poleg specifike prostora morda še pomembnejši dejavnik ljudje in način, kako ljudje svoj prostor uporabljajo.

Zaradi trenutnega pomanjkanja raznolikosti programov in javnih površin želi projekt ID Generator na makro ravni vzpostaviti nabor strateško zastavljenih točk javnega programa, ki temelji na človeški interakciji. Tako projekt temu delu Bežigrada (med staro Tiskarno, Plečnikovim stadionom, industrijsko cono in Dunajsko cesto) doda nov značaj, vzpostavi razmerja med prebivalci, okrepi njihov občutek pripadnosti ter posledično ustvari novo prostorsko identifikacijsko celoto.

Cilj projekta Bež-čaršija je okrepitev lokalnega gospodarstva in odgovornosti za skupni prostor – kjer sosedje na prostoru, ki je trenutno namenjen vozilom, ustvarjajo pestro in raznoliko samorastočo tržnico.

Projekt Triple K.S. se nahaja v središču omenjenega dela mesta in kot jedro simbolično postavlja izobraževalni in kulturni program. Do obstoječe strukture ima nova intervencija spoštljiv odnos, s spremembo obstoječih ter z dodajanjem novih elementov v notranjosti stavbe pa preobraža tesen garažni prostor v prostoren kulturni objekt.

Pod svobodno streho
Vanesa Tomažič
Eksperiment Brinje 1
Andreja Koblar