3 prvine

Anja Zupanec

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistent: Tadej Urh, m.i.a.
demonstrator: Maruša Turnšek, abs.arh.

Projekt predstavlja novo urbanistično zasnovo območja Parmova, ki deluje kot programska oživitev in dopolnitev predela Južnega Bežigrada. Intervencija vzpostavlja tri nova območja pozidave (Ploskev, Linija, Točka) in zeleno potezo večjega mestnega parka, segmenti projekta pa so definirani in med seboj ločeni s prečnimi povezavami med obstoječimi programskimi dominantami IVKC-ja in Železniškega muzeja na zahodu ter Dunajske ceste na vzhodu.

V projektu je podrobno izpostavljeno južno območje urbanizma Parmove, imenovano Ploskev, ki se ukvarja z novimi možnostmi oblikovanja karejev. Ti so zasnovani okoli centralnega javnega prostora, kot točke zbiranja in obdani z zelenjem. Z zeleno zaveso se vizualno umaknejo mirnemu območju muslimanskega centra. Programska shema projekta vsebuje poleg stanovanj tudi prostore produkcije in prodaje tehnoloških izdelkov ter kulturni program z večnamensko dvorano, ki skupaj tvorijo razširjen in pester javni prostor. V javno pritličje je umeščena predvsem prodaja izdelkov preko showroom-ov, ki služijo kot prostor za prikaz raznolike ponudbe izdelkov.
Programe javnega pritličja združuje povezovalna etaža, namenjena mladim podjetnikom, lokalnim obrtnikom in start-up podjetjem. Nad povezovalno etažo se ustvari pohodna streha – ta deluje kot združevalni element lamelnih objektov s stanovanji in manjše športne dvorane ter tako ustvarja vtis soseske nad mestom.

Dron pozvoni samo dvakrat
Rožle Toš
Vsi na ulico!
Adelisa Rujović, Mojca Zupančič