Lokalna hrana za vogalom

Sara Sinjur

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistent: Tadej Urh, m.i.a.
demonstrator: Maruša Turnšek, abs.arh.

Ali ste se kdaj vprašali, koliko kilometrov prepotuje banana iz Ekvadorja v Slovenijo? Njenih 95 kalorij potrebuje 12.144km. Koliko časa pa rabi jabolko? Lahko že 10 minut od bližnjega kmeta, če živite na vasi. Če pa namesto avtomobila sprehodimo svoje telo, pa v tej razdalji porabimo 42 kalorij, ki jih ima jabolko.

Potencial lokalnega kmeta bi lahko prenesli tudi na 8 parkirnih površin ob BS3. Vsaka izmed njih se obravnava samozadostno – razpršena podeželjska polja tako zamenja hibriden rastlinjak, ki s sodobno tehnološko opremo goji zelenjavo. V pritličju poteka gojenje gob v prvem in drugem nadstropju, gojenje brez zemlje s pomočjo hranil in rib, v zadnjih dveh etažah pa se nahaja klasičen rastlinjak, dostopen javnosti. Hibrid shranjuje deževnico, dodatno naravno senčenje omogočajo plezalke na fasadi.

Poleg vertikalnega rastlinjaka se na vsaki parceli zasadi sadovnjak. Na strateške točke, kot je v primeru BS3 Pot spomina in tovarištva, se postavijo leseni pritlični paviljoni. Ti bi nudili možnost povezovanja skupnosti in nakup pridelkov, ki bi obrodili na mestnih in ob mestnih kmetijskih površinah. Vmesni prostor med objekti ločuje skupna delovna površina, ki steče čez dovozno pot vse do konca sosednje parcele.

Produkcijska in storitvena območja ponudijo ljudem uživanje lokalne hrane, jih izobrazijo o gojenju hrane in navdušijo mlade nad samooskrbo.

Arhitektura, ki (o)zdravi
Anja Ahac, Veronika Rogina
Sestavljanka
Zala Legat