Koncert na parkirišču

Marcel Slakonja

mentor:  doc. Mitja Zorc, u.d.i.a
asistentka: Klara Zalokar, m.i.a.

V zadnjem času smo se namesto na koncertih v mestnih središčih ter dvoranah množično srečevali le še v trgovinah. Na razdalji in s potrebno zaščito. Kulturni dogodki so usahnili, ostalo nam je le nakupovanje. Na mestu je torej vprašanje, kako ljudem spet približati kulturo – če še vedno velja, da nakupuje prav vsak, to ne moremo reči za obiskovanje kulturnih dogodkov. S spretno postavljenim paviljonom za manjše koncerte na del parkirišča nakupovalnega centra lahko praktično mimogrede zvabimo na koncert širok nabor obiskovalcev, ki si sicer redko vzamejo trenutek za uživanje žive glasbe.

 

Omenjeno parkirišče se nahaja ob velikem nakupovalnem središču v Leskovcu pri Krškem. Umeščeno je pod enim izmed največjih daljnovodov v Sloveniji, zato lokacijo spremlja prasketanje elektrike, kar ji daje nek prav poseben čar. Ravno ti jekleni daljnovodi so postali inspiracija za konstrukcijsko zasnovo paviliona.

 

Paviljon ima dva obraza – na eni strani široko, odprto akustično školjko usmerjeno proti večini parkirišča, ki s streho in stopnicami omogoča oder za večje koncerte z ozvočenjem in na drugi strani intimno mikro dvorano za akustične koncerte, ki je zasnovana le za ducat ljudi in je z vhodno režo orientirana proti poljem in sončnemu zahodu. Obe dvorani se ustvarita šele s premikanjem premičnih stranic objekta sestavljenih iz Trimo panelov. Prilagodljivost stranic omogoča ustvarjanje raznolikih zvočnih ambientov, lahko pa tvorijo le prijeten prostor za oddih obiskovalcev nakupovalnega centra.

Doživljajski maketi

☟ Izbrana mikrolokacija

☟ Koncert

Prejšnji projekt