RAK – TAK

Mojca Prevodnik

mentor:  prof. dr. Aleš Vodopivec
asistent: doc. Gašper Medvešek
demonstrator: Neža Rejc in Matej Tili

Izhodišče projekta je Rietveldov stol »Zig-Zag«, zasnovan v 40-ih letih minulega stoletja. Posebnost stola je njegova preprostost in oblika, ki daje vtis možnosti nadaljevanja z nizanjem novih ploskev. Spominja na neskončni trak, ki se pregiba in s tem ustvarja različne površine, ki postanejo naslonjalo, sedalo ali noga.

Tako tudi trak v projektu hiše, s pregibanjem oblikuje prostore, ki služijo različnim namenom. Nosilne oziroma glavne ločilne stene, deli tal, stropa in stopnice so povezani tako, da tvorijo trak, vmesne stene pa dodatno definirajo nekatere prostore. Hiša je zasnovana izrazito dvodelno, saj glavni betonski trak ustvarja občutek robustnosti a hkrati igrivo povezavo, v nasprotju z lesom ki zapolnjuje, dopolnjuje trak, a se mu hkrati podreja.

Stavba je umeščena med dva atrija in ločena na tri bivanjske enote, med katerimi je možen prehod le skozi večji atrij. S tem je človek prisiljen stopiti iz hiše, cone udobja, vsakokrat, ko prehaja iz  ene enote v drugo. da lahko spremeni svoj položaj. Celotno stavbo in posamezne enote povezuje trak zidu, ki objema atrij.

1 Abstrakcija
2 Razvoj ideje
3 Prepogibanje
4 Zasnova
5 Tloris pritličje
6 Tloris nadstropje
7 Prerezi
8 Fasade
9 Maketa
10 Maketa
11 Maketa
Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta