HIŠA GRAND CONFORT

Lina Pozenel

mentor:  prof. dr. Aleš Vodopivec
asistent: doc. Gašper Medvešek
demonstrator: Neža Rejc in Matej Tili

Stol Grand Confort ali LC3, ki ga je oblikoval Le Curbusier leta 1928 skupaj z Charlotte Perriand in Pierrom Jeanneretom, jasno izraža modernistično arhitekturno teorijo, ki terja, da je nosilna konstrukcija objekta ločena od ostalih elementov.

Zasnova hiše temelji na ideji objetosti. Tako kot nosilna železna konstrukcija stola objema oz. nosi usnjene blazine, tudi v hiši bivalni prostori objemajo notranji atrij. Ves prostor hiše je na ta način poenoten, vse življenje v hiši poteka okoli atrija. Ena glavnih tem hiše je tudi kroženje na treh višinsko različnih nivojih. Ti trije nivoji se stopnjujejo od pretežno javnih prostorov (veža, jedilnica in kuhinja) preko bolj zasebnih (dnevna soba, delovni prostor) do najbolj intimnih (kopalnica, spalnica, garderoba).

Glavni vir svetlobe je atrij, ki omogoča, da prehaja svetloba v vse dele hiše, okna na fasadi so zato manjša in postavljena na različnih višinah. Nad spalnico in jedilnico je streha dvignjena, kar prinaša dodatno svetlobo v ta dva prostora.

1 Stol  »Grand Confort«
2 Idejna maketa
3 Sestava
4 Tloris
5 Prerez AA
6 Prerez BB
7 Fasade
Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta