Razstava

seminar Dešman

mentor:  prof. Mihael Dešman
asistent: asist. Vlatka Ljubanović
demonstratorki: Maja Cvelbar in Lucija Draginić
Novi evropski Bauhaus
Želim si, da bi pobuda NextGenerationEU sprožila evropski val prenove in da bi naša Unija postala vodilna sila v krožnem gospodarstvu. Vendar to ni le okoljski ali gospodarski projekt, temveč mora biti nov kulturni projekt za Evropo.
Ursula Von der Leyen
Novi evropski Bauhaus je ustvarjalna in interdisciplinarna pobuda, katere cilj je na podlagi razprav oblikovati nove načine življenja na stičišču umetnosti, kulture, socialne vključenosti, znanosti in tehnologije. Omogoča uresničevanje zelenega dogovora v našem življenjskem okolju. Je poziv k zasnovi in oblikovanju trajnostnega in vključujočega okolja, ki ga bomo zgradili z združenimi močmi in nas bo navdajalo z lepoto.
Lepoto ustvarja vključujoč in dostopen življenjski prostor,v katerem pripadniki različnih kultur, disciplin, spolov in starostnih skupin v dialogu oblikujejo boljšo prihodnost za vse. Ustvarja jo tudi bolj vključujoče gospodarstvo, v katerem vsi uživajo blaginjo, življenjski prostor pa je cenovno dostopen.
Lepota je v trajnostnih rešitvah, ki vzpostavljajo dialog med grajenim in naravnim okoljem ter delujejo po načelu regenerativnih pristopov, temelječih na naravnih ciklih. Slednji obnavljajo vire in varujejo biotsko raznovrstnost.
Lepoto ustvarjajo izkušnje, ki nas bogatijo, saj presegajo naše materialne potrebe in temeljijo na ustvarjalnosti, umetnosti in kulturi. Učijo nas, da je raznolikost treba ceniti, saj je priložnost za vzajemno učenje.