Nebo nad Ljubljano

Matevž Šega

mentor:  doc. dr. Tomaž Slak
asistent: asist. Jurij Ličen

NEBO NAD LJUBLJANO

Prihodnost moramo gledati kot distopijo, a jo načrtovati kot utopijo. Tehnološki napredek nam omogoča načrtovanje višje kakovosti bivanja na manjši površini. Tako se poraja neizogibno vprašanje: Kako se bo Ljubljana širila v nebo, a ne za ceno mesta spodaj?

Na severni strani kareja ob Dalmatinovi ulici, na stičišču stare in nove Ljubljane, se ponuja lokacija kot izziv na dano vprašanje. Gradnja v višino z željo po uporabni površini brez dominantnosti kliče po razčlenjenosti objekta, prepustnosti svetlobe, po novih konceptih… ob višinski omejitvi na dominante (Ljubljanski grad, Nebotičnik) in neopaznost novega v vizurah iz smeri starega jedra.

Pozicija na južni strani ozke ulice predstavlja dodaten izziv – ne le vpliv na mestno veduto, nebotičnik s svojo pojavo zasenči objekte za seboj. Tako se ob gradnji v višino ustvari potreba po prepuščanju svetlobe v zimskem času. V zarezah v volumen se ustvari nove prostore, pokrito ploščad kot skupnostno dvorišče stanovalcev na višini.

Za efektivnost te ideje se potrebuje čim bolj perforirana konstrukcija – robno diagonalno paličje (diagrid), povezano s horizontalno mrežo medetažnih konstrukcij. Takšna konstrukcija omogoča prosto zasnovo tlorisov in fasad ob zagotovljeni prilagodljivosti in enostavni rekonstrukciji tekom življenjskega cikla objekta.

Prejšnji projekt
Avtor projekta
Naslednji projekt
Avtor projekta