Pod svobodnim soncem

Nika Jeromel

mentor: doc. Mojca Gregorski
asistent: asist. Matevž Zalar
demonstratorja: Špela Kranjec in Aljaž Tumpej
Fotografija makete: Miran Kambič

Kako narediti prostore, ki bodo spodbujali povezanost skupnosti in odgovornost posameznikov znotraj nje? In kakšni naj bodo prostori, da bodo namenjeni hkrati šolarjem, lokalnim prebivalcem in mimoidočim? To sta vprašanji, ki ju je izzvala raziskovalna tema trajnosti v sklopu izobraževalnih ustanov.


Rezultat je projekt, ki deluje kot dopolnitveni program obstoječi osnovni šoli Prule, hkrati pa kot center skupnosti, kjer v raznolikih učnih prostorih poteka izmenjava znanj tudi izven časa pouka. Objekt se na lokacijo umešča tako, da s tremi nosilnimi jedri nadaljuje gradbene linije obstoječih objektov. Med jedra je vpet transparenten volumen. S pomikom konstrukcije na fasado postane notranji prostor popolnoma prilagodljiv, tako lahko v določenem trenutku objekt zavzame novo začasno vlogo, ki jo skupnost takrat potrebuje. Pod objektom nastane odprt demokratičen prostor. S prehodnostjo kareja in vzpostavitvijo javnega programa se ustvari kontinuiteta javnega programa čez Prule; od Špice do Plesnega teatra in Prulčka, ki se povezujeta naprej s centrom Ljubljane.


Pomanjkljivo pestrost obstoječih učilnic šole dopolni odprta učna krajina, ki se lahko po potrebi zapira v manjše prostore. Njeno nasprotje so zaprti temnejši prostori v jedrih, ki izzovejo spet druge načine uporabe in učenja.